Back of House Wayfinding, 20 Fenchurch St, London

Brief: Wayfinding & Supergraphics

Sector: Back of house

Client: Canary Wharf Developments, Land Securities

The two basement floors of this distinctive building  house the post room, loading bay, tenant storage, services, staff offices and amenities.  Arranged as a series of corridors with few distinguishing features,  information is needed to help people find their way around. When asked to design a back of house wayfinding scheme, we were mindful that tenant staff would be accessing the basement. So the design needed to be of an appropriate quality. For the staff, we were keen to establish a clear connection with the activities above and bring a little bit of The Sky Garden into the below ground spaces.

To assist with navigation between the levels a different colour is assigned to each floor and an overall plan provided at key intersections. Rather than create small discrete signs, super graphics were painted directly onto the walls. These help enliven and inject character into a previously sterile space in a highly cost effective way.

This playful approach is carried into the post room, where post-themed graphics decorate the walls, floor and reception desk. A large image of a sunlit sky, fringed by foliage, was applied to the ceiling tiles in the post and mess rooms –  bringing the Sky Garden into the basement. Establishing a clear connection with the link between the building’s most iconic feature, in a basement with a limited connection to the external environment.

More about our work at 20 Fenchurch St:

20 Fenchurch St Offices

The Sky Garden


Back of house graphics within the post room at 20 Fenchurch St offices. Includes postage related graphics on the walls and film on the ceiling with an image of a blue sky fringed by vegetationDirectional information painted directly on the walls in the back of house basement areas within 20 Fenchurch St officesClose up images of large scale graphics and text painted on the walls in the back of house areas in 20 Fenchurch St. Features directional information and shower facility identification signs.Mapping and orientation signs implemented within the basement of 20 Fenchurch St, London

Previous Portfolio Item:

Next Portfolio Item: